Nieuws

RKSV Margriet steunt Stichting 22Q11

donderdag 23 juni 2022


Met de campagne “Omdat sporten niet vanzelfsprekend is” vraagt Stichting Steun 22Q11 maatschappelijke betrokkenheid van sportclubs zoals hier bij RKSV Margriet. De Stichting zet zich in om aandacht te vragen voor het 22Q11 syndroom. Na het welbekende Down is dit het meest voorkomende syndroom. Het is een genetische aandoening, jaarlijks wordt 1: 2000 mensen hiermee geboren.
Het 22q11 syndroom telt vele kenmerken en symptomen: o.a. hartafwijkingen, afwijkingen aan het gehemelte, trage motorische ontwikkeling, laag IQ en/of verstandelijke beperking, spraakproblemen, stoornissen in het autistisch spectrum, psychiatrische problemen en nog vele kenmerken meer. Niet één persoon heeft dezelfde kenmerken wat het extra lastig maakt om een diagnose te stellen. Een grillig syndroom waarbij je aan het uiterlijk bijna niets ziet. Hierdoor lopen deze mensen tegen veel onbegrip aan en is de zoektocht naar hulp vaak lang.Bewust maken
Dit moet anders vinden ze bij Stichting Steun 22Q11. Daarom zetten zij zich op verschillende manieren in. Eén van die manieren is om zich te richten op sport. Met de campagne “Omdat sporten niet vanzelfsprekend is” richten zij zich op deze mensen en op de omgeving van en bij sportclubs. In de campagne laten zij mensen met het 22Q11 syndroom zien, maar het gaat natuurlijk op voor iedereen die wil sporten maar waarbij het niet zo makkelijk gaat. Regelmatig sporten en bewegen is namelijk niet alleen leuk om te doen, maar levert ook positieve effecten op voor gezondheid, welzijn en participatie van mensen met een beperking. Vaak moeten mensen met een beperking letterlijk en figuurlijk drempels overwinnen. Vraag en aanbod sluiten niet altijd op elkaar aan.

Maatschappelijke betrokkenheid.
Dankzij de betrokkenheid van RKSV Margriet, die zich belangeloos inzet door deze campagne op haar sportvelden te laten zien, kan de stichting haar campagne uitbreiden. Het doel daarvan is meerledig; enerzijds om de bekendheid van het 22q11 syndroom te vergroten, anderzijds om te laten zien dat sporten niet voor iedereen vanzelfsprekend is. De stichting is RKSV Margriet hier dan ook enorm dankbaar voor.
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn